Arbo en de OR

Naar een veilige en gezonde werkomgeving

( 4 Beoordelingen )

In deze training leert u hoe de OR invloed kan hebben op het arbeidsomstandigheden beleid binnen een organisatie.

Te behalen resultaten

  1. U kent de belangrijkste regelgeving rondom arbeidsomstandigheden;
  2. u weet hoe u Arbo beleid kunt monitoren en bevorderen;
  3. u weet hoe u de invloed van de OR op het Arbo beleid kunt vergroten;
  4. u kent de VGWM risico’s binnen uw eigen organisatie;
  5. het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Training wordt ook online gegeven!
Kosten
€595,-

BTW nihil

+ accommodatie v.a.€85,-

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
1 Daagse

Voor- en najaar

De opleiding

Arbo en de OR

Veel ondernemingsraden hebben moeite met dit thema. Toch gaat het om een belangrijke taak van de OR: zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Hoe kan de OR ervoor zorgen dat ze impact heeft en dat ze wordt gehoord op dit gebied. Vaak is er een speciale commissie binnen de OR belast met veilig en gezond werken (VGWM).

Studiebelasting

Bij deze 1-daagse opleidingen is er geen sprake van bijkomende studiebelasting.

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 uur : Ontvangst met koffie/thee, informeel kennismaken met trainer(s) en collega deelnemers

10.00 – 10.30 uur : Welkom, huishoudelijke afspraken, inventarisatie persoonlijke aandachtspunten, ervaringen en leerdoelen o.a. op basis van de digitale voorbereidingsformulieren

10.30 – 11.30 uur : Arbobeleidscyclus

Hoe wordt Arbobeleid gemaakt en wat is de rol van de OR en de VGWM-commissie? 

11.30 – 12.30 uur : Arbowet- en regelgeving

De belangrijkste regelgeving komt aan bod. 

12.30 – 13.15 uur : Lunch

Middagprogramma

13.15 – 14.30 uur : Inventarisatie VGWM-risico’s

Vaststellen welke VGWM-risico’s spelen in de verschillende onderdelen van uw organisatie. De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is hier de leidraad.

14.30 – 16.30 uur : Plan van aanpak

Hoe gaat u uw positie als OR op dit onderwerp versterken en met welke partijen binnen uw netwerk zoekt u de samenwerking? De belangrijkste eerste stappen om veranderingen te bewerkstelligen. 

16.30 – 17.00 uur : Terugblik op de training, de leerdoelen en het geleerde, feedback deelnemers, digitale evaluatie en ontvangst deelnemingscertificaten

Voor wie?

Arbo en de OR wordt onder meer gevolgd door:

  • OR leden die beseffen dat ze meer invloed op de arbeidsomstandigheden willen;
  • OR leden die vanuit een VGW commissie krachtiger willen kunnen opereren; 
  • voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist; 
  • zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantervaringen

Lees hieronder de ervaringen!

Deze training scoort een 7.8 / 10 op basis van 4 beoordelingen
  • Denise
    Selectiefunctionaris
    Goede basis gekregen om rol OR vorm te geven.
  • Christa
     
    Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen want een aantal zaken omtrent ARBO zijn opgefrist en een aantal zaken waar ik nog geen weet van had besproken. Fijn dat we maar met 2 zijn van dezelfd [...] Lees meer
  • Mark
     
  • Yvonne
     
    de training heeft me een goed inzicht geven in de rol die de OR heeft in het ARBO-beleid. Goede training, veel informatie en handvatten gekregen om mee aan de slag te gaan. Ik denk dat er nog [...] Lees meer

Veelgestelde vragen

klopt dit?

Ja!

Ik ben nieuw in de OR, wat moet ik allemaal weten?

Om goed van start te kunnen gaan is het handig wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheden en faciliteiten van een ondernemingsraad. Het hebben van een visie op medezeggenschap en verdeling van taken en rollen geven daarbij een praktisch houvast. In een OR startcursus komen deze onderwerpen terug.

Welke 5 rechten vergeet je altijd als OR?

Als OR heb je recht op informatie, overleg, initiatief, advies en instemming. Met deze 5 rechten kun je invloed uitoefenen op het beleid van jouw organisatie. Behalve dat je wéét (kennis) wat die rechten inhouden is het ook belangrijk hóe (vaardigheid) je die rechten inzet. Zo kun je als OR optreden als sparring partner van de bestuurder.

Wat moet je met de vertrouwenspersoonproblematiek als OR?

De OR heeft instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van de regeling die de positie van de vertrouwenspersoon beschrijft, inclusief de keuze voor de vertrouwenspersoon zelf. Belangrijk is dat de vertrouwenspersoon zijn functie onafhankelijk kan uitoefenen en beschikt over de vereiste deskundigheid. Soms zie je dat de functie van vertrouwenspersoon wordt uitgeoefend door een medewerker van HR. Hoewel dat niet verboden is kan het de onafhankelijkheid van de functie wel nadelig beïnvloeden.

Wij willen graag getraind worden als OR maar hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos: MMZ biedt oplossingen op maat. Voor beginnende én ervaren ondernemingsraden van 3 tot en met 21 leden. Thema’s die in onze trainingen steeds terugkeren zijn: invloed uitoefenen, conflictvaardigheid, communicatie actieban, relatie OR en bestuurder, visievorming, teambuilding, kennisbevordering (WOR, ARBO, financiën, pensioen) en effectief vergaderen. Samen met jou bepalen we het programma. De trainingen worden gegeven door ervaren MZ trainers met kennis van groepsdynamica.

Hoe richt je een OR op?

Heeft het bedrijf meer dan 50 werknemers? Dan is je werkgever verplicht een ondernemingsraad op te zetten. Je stelt een voorlopig reglement op waarin de werkwijze en de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad is vastgelegd. Je kunt dit ook delegeren aan een zogenaamde voorbereidingscommissie. Deze commissie kan bestaan uit werknemers die al interesse hebben getoond in de OR. In het voorlopige reglement staat hoe de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Indien in het bedrijf leden van vakbonden aanwezig zijn, kan de vakbond ook een kandidatenlijst indienen. Na de verkiezingen wordt de ondernemingsraad geïnstalleerd en het voorlopig reglement definitief vastgesteld. De zittingsduur van de ondernemingsraad is drie jaar, maar hier kan in het reglement van worden afgeweken.

Wat is het verschil tussen een personeelsvertegenwoordiging (PVT) en een OR?

In een bedrijf van 10-50 werknemers is de ondernemer verplicht tot de instelling van een PVT indien de meerderheid van het personeel dat wenst. De PVT heeft aanzienlijk minder medezeggenschapsrechten dan de OR. Zo heeft de PVT slechts een beperkt advies- en instemmingsrecht, is er geen mogelijkheid van beroep tegen het besluit van de ondernemer en geldt er geen verplichte opschortingstermijn als de ondernemer het advies van de PVT niet overneemt. Een PVT kan met de ondernemer wel extra bevoegdheden afspreken in een zogenaamde ondernemingsovereenkomst.

Welke faciliteiten heeft een OR lid?

Een lid van de ondernemingsraad moet zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad zoveel mogelijk tijdens werktijd kunnen uitoefenen (OR-werk=werk). Een OR-lid heeft ten minste recht op 60 uur per jaar voor het verrichten van werkzaamheden voor de ondernemingsraad, buiten vergadertijd van de ondernemingsraad zelf en van de overlegvergadering om. Ook heeft een lid van de ondernemingsraad recht om ten minste 5 dagen scholing te ontvangen. Andere faciliteiten zijn het gebruik van vergaderruimten, kopieerfaciliteiten, computer, telefoon, secretariële ondersteuning of een ambtelijk secretaris

Data & Locaties

Arbo en de OR

Heeft u al eerder een Merlijn-opleiding gevolgd? Dan ontvangt u altijd 10% korting op ons gehele trainingsaanbod!

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Kasteel Limbricht

Limbricht
Gaat gegarandeerd door

Kasteel Limbricht

Al voor 1100 werd begonnen met de bouw van dit zogenaamd mottekasteel; dat is een toren, in dit geval een houten toren, op een kunstmatige heuvel (motte). Het geheel was omgracht. Rond 1200 werd de houten toren vervangen door een stenen toren (donjon). Van het midden van de dertiende eeuw dateert de oudste vermelding van 'de heren van Lemborch'. Baron Nicolaas van Breyll erfde in 1619 de heerlijkheid; hij liet in 1622 het huidige renaissancekasteel [...]
Lees meer

Inschrijven