Vijf vooroordelen over mediation

Vijf vooroordelen over mediation
Mediation Mediation techniek mediationtraject Mediator Merlijn Merlijn Advies Groep trainingen

Ruim 30 jaar geleden werd in Nederland een nieuwe conflictoplossingsmethode geïntroduceerd: mediation. Inmiddels is de methode niet meer weg te denken uit ons rechtssysteem.
Mediation is beroemd, maar ook een beetje berucht en dat zorgt ervoor dat er een aantal hardnekkige vooroordelen over mediation de ronde gaan.

Hieronder volgen er vijf:

  1. Mediation is niet geschikt voor grote zaken
    Het grote voordeel van mediation is dat je af kunt spreken wat vertrouwelijk blijft en wat naar buiten mag. Een rechtszaak is vaak openbaar, waardoor er geen sprake kan zijn van vertrouwelijkheid. Zaken met grote zakelijke belangen doen wel degelijk aan mediation omdat deze vaak hechten aan afspraken over vertrouwelijkheid. Die willen niet alle informatie bij de concurrent te recht komt. Een ander voordeel van de vertrouwelijkheid is de mogelijkheid om het probleem grondig(er) te exploreren waardoor er ruimte komt voor maatwerkoplossingen.
  2. Bij mediation zijn de afspraken niet gewaarborgd
    Dat klopt. Bij een mediation die niet door een rechter is bekrachtigd kan het nakomen van de afspraken niet worden afgedwongen. Maar hoe weet je dan zeker of de andere partij haar afspraken nakomt? Eigenlijk volgt dat gewoon uit de vrijwillige basis waarop partijen aan tafel zitten. Partijen hebben besloten dat er genoeg belangen spelen om aan tafel te gaan zitten om zo tot een passende oplossing te komen. Dit resultaat motiveert partijen gemaakte afspraken ook na te komen.
  3. Mediation is een langdurig proces
    Partijen kunnen voordat ze een oplossing bereiken verzanden in discussies over van alles en nog wat. Dit zou maken dat mediation veel tijd in beslag neemt. De werkelijkheid is ook hier anders. Mediation neemt vaak maar drie tot vijf sessie in beslag en partijen spreken zelf af wanneer de sessies plaatsvinden. Het kan zo snel en zo efficiënt als partijen wensen.
    Als een situatie vereist dat er binnen een week een oplossing op tafel ligt, kunnen partijen kiezen voor een flitsbemiddeling. Dan probeer je om in 1 of 2 vaak opeenvolgende dagen tot een overeenkomst te komen. Hoezo langdurig?
  4. Mediation geeft lang niet altijd een resultaat
    Net als alle andere conflictoplossingsmethodes biedt Mediation ook geen wonderoplossing of garanties. Wel is het slagingspercentage van mediation gemiddeld hoog. Dit komt doordat partijen de regie over de oplossing in handen houden. Niemand legt partijen iets op. Ze maken zelf de afspraken waardoor de kans dat partijen zich houden aan de gemaakte afspraken groter is. Wil je echt zeker weten dat de mediation in ieder geval een resultaatafspraak kent, kun partijen opteren voor een bindend advies. Als de mediation dan vastloopt, zorgt een onafhankelijke specialist, niet de mediator, voor een bindend advies of een arbitrage. Als de mediation lukt, vervallen deze opties.
  5. Mediation is duur
    Er hangt een prijskaartje aan mediation, maar als je uitgaat van 5 sessies, liggen deze kosten een stuk lager dan de kosten van vaak, langdurige, juridische procedures. Over de kosten kunnen binnen de mediation ook afspraken worden gemaakt. Wie betaalt wat? Hierdoor kunnen de kosten per partij lager uitvallen, dan het geval zou zijn bij een juridische procedure.


Tot slot

Mediation is niet de enige en ook niet altijd de beste conflictoplossingsmethode. Een conflict is een proces en voor de verschillende fases in het conflictproces zijn andere oplossingsmethodes beschikbaar.

De Merlijn Groep
De Merlijn Groep biedt 25 verschillende methodes om een conflict op te lossen.
Mocht u een conflict of een probleem hebben en bent u niet op de hoogte van alle methodes, kunt u de conflictscan doen en/of contact opnemen met een van onze conflictadviseurs. Deze adviseur maakt dan samen met u een conflictanalyse en geeft aan of en zo ja, welke methode het best kan worden ingezet om uw conflict zo optimaal mogelijk aan te pakken.