Verzekeringen en echtscheiding
Een scheiding is voor alle betrokkenen vaak een ingrijpende gebeurtenis.
Op zo’n moment moet er veel geregeld worden. Je verzekeringen doornemen is waarschijnlijk niet iets waar je als eerste aan denkt, maar het is wel belangrijk. Sommige verzekeringen moeten namelijk aangepast of opnieuw afgesloten worden. Om het je wat gemakkelijker te maken staat hieronder welke verzekeringen je moet aanpassen en welke je opnieuw moet afsluiten bij een scheiding.
Verzekeringen aanpassen of opnieuw afsluiten
De kans is groot dat je meerdere verzekeringen hebt afgesloten samen met je partner. Daardoor kan het zijn dat je bent meeverzekerd op een polis van je ex-partner of dat je ex-partner is meeverzekerd op een polis die op jouw naam staat. Verzekeringen die geen waarde in geld hebben kunnen gemakkelijk aangepast worden. Vergeet niet dat je ook verzekerd kunt zijn via de werkgever van je ex-partner. In dat geval moet je deze verzekeringen na de scheiding opnieuw afsluiten.
Woonhuisverzekering
De woonverzekering bevat geen afkoopwaarde. Wel moet je beslissen wie de verzekering overneemt. Degene die de verzekering overneemt, krijgt de rechten en plichten van de verzekering na de scheiding. Als jullie besluiten dat jullie huis verkocht gaat worden, houd dan de woonverzekering aan totdat de woning verkocht is en overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
Opstalverzekering
Ook de opstalverzekering bevat geen afkoopwaarde. Deze kan gemakkelijk aangepast worden. Als er gezinsdekking is opgenomen kan dit gewijzigd worden naar dekking voor alleenstaanden of eenoudergezin.
Inboedelverzekering
Blijf je alleen in de woning wonen, dan kan de inboedelverzekering aangepast worden. Als je verhuist naar een andere woning na de scheiding, dan moet je meestal een nieuwe inboedelverzekering afsluiten.
Zorgverzekering
Als je samen een zorgverzekering hebt, dan kan deze gemakkelijk gesplitst worden. Neem daarvoor contact op met de betreffende zorgverzekeraar.
Verzekeringen met (afkoop)waarde
Een aantal verzekeringen hebben wel een waarde in geld, bijvoorbeeld levensverzekeringen. Het is verstandig daar rekening mee te houden bij de verdeling. Er zijn verschillende manieren waarop je deze kunt verdelen, bijvoorbeeld door de polis te splitsen.
Overlijdensrisicoverzekering
Ontvang je alimentatie of zorgt je ex-partner voor de kinderen? Denk er dan aan dat je misschien een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten op het leven van je ex-partner. Als jij en je partner een eigen woning hebben, dan moet je hiervoor naar de notaris.
Uitvaartverzekering
Als je eigen uitvaartverzekering en die van de partner en kinderen samen op één naam staan, dan kan dit gemakkelijk gesplitst worden. Het kan goed zijn dat je ex-partner als begunstigde op je polis vermeld staat. Het is verstandig hier rekening mee te houden en dit op tijd te wijzigen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot de scheiding definitief is. Neem hierover contact op met de verzekeraar of de tussenpersoon.
Autoverzekering
Schadevrije jaren geven recht op premiekorting en hebben om die reden ook een waarde. Als de auto op jouw naam staat, dan krijg jij ook de schadevrije jaren toegekend. Afspraken over de verdeling van waarde van verzekeringen worden altijd vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Daarin kun je afspreken dat de schadevrije jaren worden overgedragen naar je ex-partner.
Let op dat je niet dubbel betaalt
Zet alles bij scheiden en het verdelen van de verzekeringen goed op een rij. Let daarbij goed op want het kan geld schelen. Het is verstandig om een verzekeringsadviseur in te inschakelen om je verzekeringssituatie goed door te nemen tijdens of na je scheiding.
Voor beide partijen wordt het inkomen minder en nemen de kosten toe. Er moet tenslotte met hetzelfde inkomen twee huishoudens onderhouden worden. Pak het onderdeel scheiden en verzekeringen daarom zorgvuldig en goed op als je een echtscheiding moet afwikkelen.
Blog geschreven door Monuta
Lees meer over mediation:
https://www.merlijngroep.nl/blog/vechtscheidingen-mediation-de-oplossing/