Verward persoon

Verward  persoon
Agressie bedrijfscultuur conflict Conflicthantering Conflictoplossingsmethode Merlijn Advies Groep

We horen geregeld over het fenomeen, dat er meer mensen met verward gedrag op straat worden gesignaleerd. Hoewel het een probleem van alle tijden, betreft, lijkt het ons straatbeeld momenteel meer te bepalen.

Hoe gaan we daar mee om en hoe manifesteert dit vraagstuk zich?

Deze blog is gebaseerd op een recent artikel van Melanie Metz in Quest (klik hier ) op 14/05/2021 waaraan een van onze professionals Sjaak Boon heeft bijgedragen.

Kort samengevat zal het gedrag van de verwarde persoon één van de volgende kenmerken vertonen.

  • De verwarde persoon is eenzelvig en communiceert vaak onsamenhangend
  • De verwarde persoon vertoont soms tekenen van agressie
  • De verwarde persoon lijkt angstig en achterdochtig

Wanneer deze persoon met dit gedrag jou benadert of contact kun je je daarvoor schamen en een ongemakkelijk gevoel krijgen. De tip hoe hiermee om te gaan is de persoon gewoon aan te kijken en vriendelijk te reageren. En gedraag je zo gewoon mogelijk. Je zult je dan ook minder ongemakkelijk voelen.

De situatie waarin je geconfronteerd wordt met agressie, is lastiger. Als de persoon angstig is zie je dat meestal aan zijn blik, of laat hij het merken door dingen te roepen. Omgaan hiermee is iets, wat je kunt leren. Het probleem is dat je vaak niet goed kunt inschatten of de situatie gevaarlijk kan worden, als je geen ervaring hiermee hebt. Niet voor niets zijn er veel trainingen op dat gebied. Ook Merlijn biedt op dit terrein relevante trainingen aan, zie de training ‘Omgaan met agressie.

Wat als een verwarde persoon te dichtbij komt? ‘Blijf rustig en geef je grenzen aan’, zegt Sjaak Boon, die als hulpverlener werkte en trainer bij de Merlijngroep geeft hoe om te gaan met verwarde personen. ‘Wees duidelijk. Zeg wat je ziet: ‘Je raakt me aan’. En wat je wilt: ‘Doe maar niet’. En wat je wel wilt: ‘Laat me los’.’ Zo help je de situatie de-escaleren. ‘Vaak komt een verwarde persoon dan bij zinnen en zegt: ‘O ja, sorry’.’

Het gros van de mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) is ongevaarlijk. ‘Meestal zijn het zelf slachtoffers, geen daders. En als iemand echt slechte bedoelingen heeft, dan voel je het vaak aan.’ Opletten dus. Bij twijfel: bel 112.

De tip in deze situaties

De tip van onze trainer Sjaak Boon is, om toch even de tijd te nemen en wat vragen te stellen: Waar ben je bang voor, waarom, heb je toevallig een kaart bij je waarop staat wat er aan de hand zou kunnen zijn? Veel patiënten hebben zo’n kaart bij zich, een crisiskaart of hulpkaart. Daar staat ook vaak een telefoonnummer op van iemand die kan helpen. Zo zijn er verschillende manieren om goed te kunnen omgaan met situaties waarin personen verward gedrag vertonen.

Kom je vaker en ook professioneel in aanraking met personen met verward en onaangepast gedrag waarbij ook agressie een rol speelt dan is het echt een aanrader om de training ‘Omgaan met agressie en ander onaangepast gedrag bij Merlijn te volgen.

Lees meer over omgaan met agressie:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/omgaan-met-agressie-in-de-schuldhulpverlening-begrip-begrenzen/

Artikelen

Rondom agressie

Opleidingen

Rondom agressie

Ook online mogelijk!

Omgaan met agressie

Begrip & Begrenzen

In veel organisaties en beroepen worden medewerkers steeds vaker geconfronteerd met agressief gedrag. Dat kan gevolgen hebben voor de medewerker [...]

2 Dagen
€1.000,-
+ accommodatie v.a.€95,-
BTW nihil
12-02-2025

Actueel

Evenementen