Overheid en burgers
Overheid en burgers kunnen wel wat mediation gebruiken
Schreef mediator Marcel Douma een artikel in de Stentor. Hij kiest de vorm van een metafoor, waarin de overheid als een bedrijfsdirectie wordt voorgesteld en de burgers als het personeel; hij relativeert de vergelijking zelf door te spreken van een ”gedachtenexperiment”.
Vertrouwen
Het vertrouwen tussen personeel en directie heeft een behoorlijke schade opgelopen, is zijn constatering; daar moet iets aan gebeuren. Er wordt gedacht aan mediation en Douma krijgt de opdracht. Tot zover de metafoor. Douma heeft natuurlijk wel een serieuze boodschap voor zijn lezers; daarvoor hoef ik de metafoor niet helemaal te volgen.
De waarde van mediation
Het gaat om de waarde die mediation vaardigheden kunnen toevoegen in een verstoorde en gepolariseerde situatie. Bij mediation gaat het er immers om, door middel van het stellen van vragen de echte belangen van de deelnemers boven water te krijgen, los van de basisemoties, los van de verder escalerende werking van belangenbehartigers, advocaten, vakbonden die eerder de neiging hebben de verschillen te vergroten. In de (h)erkenning van de echte belangen en de acceptatie van eigen fouten doemen de mogelijkheden op, om te komen tot overeenstemming, deals, afspraken en nieuwe wegen. Bij de aanpak van mediation hoort een afsprakenlijst vooraf en een vaststellingsovereenkomst achteraf.
Een hele klus om zo’n proces in werking te krijgen, maar op zijn minst de moeite waard om er over na te denken zeker voor een organisatie als Merlijn die kan beschikken over bijna 200 mediators verspreid over het land.