Ontslag en nu?
Ze kunnen me niet zo maar ontslaan
Pascal weet het zeker, zijn bedrijf is bezig een dossier op te bouwen, hij krijgt ontslag. Vorig jaar maart kwam er een nieuwe leidinggevende en Pascal heeft alleen nog maar ruzie met deze Erik gehad. ‘Ze kunnen me niet zo maar ontslaan. Ik ben samen met de oprichter begonnen. We zaten met ons drietjes in een kleine loods, dat is zo’n 25 jaar geleden. En nu merk ik dat ze me kwijt willen. Nou, dat laat ik niet zo maar over mijn kant gaan! Alleen ik weet niet hoe het juridisch zit, wat gebeurt er als ik ontslag krijg?’
Pesioen berekenen:
Pascal is geboren in 1961. Via een site om je pensioen te berekenen heeft hij uitgerekend dat hij moet werken tot hij 67 jaar en negen maanden oud is, in december 2027. Stel je voor dat hij nu, in mei 2016 ontslagen wordt, hoe overbrugt hij dan de tijd tot hij AOW krijgt? Het gaat om 16 jaar. Volgens de nieuwe wet Werk en Zekerheid (Wwz) is de werkgever verplicht om een medewerker die langer dan twee jaar in dienst is bij ongevraagd ontslag een transitievergoeding te geven, waarvoor een speciaal rekenmodel is bedacht, dat werkgevers en werknemers kunnen vinden op de site van de rijksoverheid. Heel kort door de bocht komt het neer op een bruto jaarsalaris of maximaal € 76.000 (sinds 1-1-2016). Tenzij er sprake is van ernstige nalatigheid van de werkgever of de werknemer, dan kan de rechter meer of minder toekennen.
Voor Pascal betekent het dat hij genoegen zal moeten nemen met een bruto jaarsalaris. Dat is schrikken. Hij verwacht niet dat hij op zijn 55e snel even een nieuwe baan vindt. Daarom kiest hij voor een begeleidingstraject met een coach, die hem kan leren om te gaan met zijn nieuwe leidinggevende en de groei van het bedrijf.