Nalatenschapsmediator, hoe doe ik dat?
Verdeling van de erfenis
In veel families verloopt het verdelen van de erfenis in goede harmonie. Het lukt om het collectieve belang dan leidend te laten zijn bij de afwikkeling van deze complexe zaak.
In sommige families komen tijdens deze lastige fase van afscheid nemen oud zeer en lastige patronen aan de oppervlakte. Er kan dan veel verwijt, onverklaarbaar gedrag of plotselinge stagnatie van het proces optreden.
Vaak is dat hardnekkig en verbonden met iets dat niet direct aan de oppervlakte zichtbaar is. Juist de (kennis van) onderliggende dynamiek kan de nalatenschapsmediator informatie geven over zinvolle interventies.
Jarenlang negatief effect
Als er aan de onderliggende zaken geen aandacht besteed wordt en de situatie escaleert en juridiseert, of als de oplossing niet collectief wordt gedragen, dan kan dat jarenlang negatief effect hebben in families. Niet alleen voor de mensen die direct betrokken zijn bij de erfenisverdeling, maar ook voor andere familieleden, hun partners en hun kinderen. Zo werkt het met (systemische) betrekkingen: binding en loyaliteit wegen zwaar.
Training: Werken als nalatenschapsmediator
Werken als nalatenschapsmediator én het herkennen van deze systeemdruk staan centraal in deze driedaagse training: ‘Mediation bij nalatenschappen in systemisch perspectief’, waarin dag 1 gericht is op de inhoud van het werk als nalatenschapsmediator, dag 2 zich richt op inzicht in systeemdynamieken en dag 3 deze twee onderdelen integreert.
De trainers zijn Mayke Smit en Sien Smeets. In recente ontwikkelingen in het vak is er steeds meer aandacht voor de betrekkingslagen en de achtergronden van nalatenschapsbegeleiding- en bemiddeling. Met deze cursus bent u als mediator weer bij als het gaat om de actuele stand van zaken bij nalatenschappen en kunt u direct in de praktijk aan de slag met het nieuwe gereedschap.
Bekijk ons gehele systemische trainingsaanbod hier in een overzichtelijke blog! Klik hier