Nalatenschapsmediation
Mediation biedt voor verschillende rechtsgebieden een uitkomst. Relatief onbekend is voor velen nalatenschapsmediation. Nalatenschapsmediation is een methode om zonder tussenkomst van een rechter, maar samen met een mediator, tot een oplossing te komen voor het probleem. De gevoeligheid van familieverhoudingen binnen het erfrecht vraagt om een speciale expertise van de mediator.
Wanneer nalatenschapsmediation?
Het is mogelijk dat de afwikkeling van de erfenis niet goed verloopt: oude familiekwesties kunnen naar boven komen. Ook kan de combinatie van geldzaken en emoties voor spanning zorgen. Hierdoor is het mogelijk dat er binnen een gezin onenigheid ontstaat. Sien Smeets heeft, als advocaat én als mediator, jarenlange ervaring en specialisatie binnen het familierecht en het erfrecht. Tevens geeft zij het juridisch deel van de training Nalatenschapsmediation van Merlijn. Door haar ervaring te combineren met de juiste gesprekstechnieken wordt de rust teruggebracht in moeilijke situaties, waardoor nabestaanden weer in de gelegenheid worden gesteld het conflict op te lossen.
Nalatenschapsmediation voor overlijden [pre-nalatenschapsmediation]
Nalatenschapsmediation kan op verschillende momenten plaatsvinden. Allereerst is er de mogelijkheid tot pre-nalatenschapsmediation. Met deze vorm van nalatenschapsmediation wordt de situatie vóór het overlijden besproken om eventuele conflicten ná het overlijden te voorkomen. Mijn collega-trainer Mayke Smit schreef hier al eerder een blog over.
Nalatenschapsmediation na overlijden [post-nalatenschapsmediation]
Post-nalatenschapsmediation gebeurt na het overlijden. Hierbij gaat het vaak om conflicten die zijn ontstaan tijdens de afwikkeling van de nalatenschap. Daarbij kan het ook voorkomen dat oude conflicten binnen het gezin weer naar boven komen door het overlijden van een dierbare. In dit soort situaties is het belangrijk dat de familie weer samenkomt om zaken uit te spreken en oplossingen te bedenken. De nalatenschapsmediator heeft hier een ondersteunende en begeleidende rol in. Daarbij kan nalatenschapsmediation ingezet worden om een rechterlijke procedure te voorkomen of tijdens een rechterlijke procedure. De rechter adviseert partijen dan vaak om naar de mediator te gaan om te bezien of het conflict kan worden opgelost. Of je elkaar nu wilt blijven zien of niet, je blijft familie en krijgt wellicht nog eens met elkaar te maken. Daarbij hebben nabestaanden bij mediation nog de eigen regie, welke er bij een procedure niet meer is.
Waarom kiezen voor een ervaren nalatenschapsmediator?
In het proces van nalatenschapsmediation staat de mediator u bij om samen tot de kern van het probleem te komen. Daarbij is het van belang dat de mediator erfrechtelijke kennis heeft, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden die in lijn zijn met de wet. Het zou immers onwenselijk zijn wanneer partijen overeenstemming hebben, maar deze overeenstemming niet toegestaan is, of enorme fiscale gevolgen heeft. De nalatenschapsmediator heeft zowel de emotionele en juridische kennis is huis om nabestaanden naar elkaar te laten luisteren en hen tot oplossingen te bewegen.
Bent u op zoek naar een ervaren nalatenschapsmediator? Neem dan vrijblijvend contact met Merlijn op voor de mogelijkheden. Of wilt u ook nalatenschapsmediator worden? Kijk hier voor onze cursusmogelijkheden.
Meer informatie?
Merlijn heeft zeer betrokken en ervaren mediators en gespreksbegeleiders die een dergelijk familiegesprek deskundig kunnen begeleiden vanuit systemisch en/of juridisch perspectief. Voor mediators die zich willen bekwamen in het begeleiden van dit soort familiegesprekken als pre-mediation bij nalatenschappen, kan bij Merlijn de training ‘Mediation bij nalatenschappen – specialisatietraining in systemisch perspectief’ worden gevolgd.
Bekijk de data of op zoek naar een verdiepingstraining? Merlijn biedt ook een verdiepende (terugkom) dag. Lees meer
Bekijk ons gehele systemische trainingsaanbod hier in een overzichtelijke blog! Klik hier
Meer lezen over:
- mediation en nalatenschappen: misverstanden over mediation
- tips bij mediation gesprekken: online mediationgesprekken voeren