Ik wil mediator worden! Maar hoe?

ik wil mediator worden maar hoe - Merlijn Groep
Basisopleiding mediator Conflictoplossingsmethode Mediation Mediator specialisatie MfN trainingen

Het vak van mediator is inmiddels ingeburgerd in Nederland. Maar de weg ernaar toe is nog niet altijd even duidelijk. Het risico verstrikt te raken in alle verschillende aanbieders en mogelijkheden ligt op de loer! Hoe maak je de voor jou beste keuze?

 

  1. Ga bij jezelf na wat je doel is. Wil ik MfN registermediator worden of gaat het me alleen om het aanleren van de vaardigheden? Kies in het eerste geval sowieso voor een door de MfN erkende opleiding. Maar ook als het je in eerste instantie alleen gaat om het aanleren van mediationvaardigheden is het verstandig om voor een MfN erkende opleiding te kiezen. Ga dan wel na of het opleidingsinstituut alleen de volledige opleiding voor de MfN aanbiedt, of ook de mogelijkheid heeft om een kortere basisopleiding te volgen. Stel je wordt zo gegrepen door het vak dat je toch de MfN erkende opleiding wilt volgen, dan hoef je niet voor een ander opleidingsinstituut te kiezen, maar kun je bij hetzelfde instituut een aanvullende module doen.
  2. Onderzoek wat het uitgangspunt van het opleidingsinstituut is. Ligt de focus op het aanleren van interventies en technieken of ligt de focus op jouw persoonlijke ontwikkeling tot mediator waarbij jouw authenticiteit centraal staat? Een goede mediator word je niet door het aanleren van trucjes. Het vak van mediator draait om authenticiteit. Alleen als je authentiek bent kun je goed aansluiten bij de partijen en hen zo helpen bij het vinden van een goede oplossing.
  3. Hoe praktijkgericht is de opleiding? Mediation moet je ervaren. Ga dus na of de focus van de opleiding bij de theorie ligt of bij de vertaalslag naar de praktijk. Rollenspellen zijn best spannend en soms confronterend, maar in de veiligheid van de opleiding kun je er veel van leren! Het geeft je de mogelijkheid daadwerkelijk te ervaren wat het effect is van jouw houding/interventie als mediator. Maar ook als rollenspeler of observator leer je veel. Ga verder ook na, of de docenten mediators uit de praktijk zijn.
  4. Praktische aspecten in de opleiding zijn ook belangrijk. Stel ik ben een dag ziek, kan ik dan gemakkelijk en op korte termijn die dag inhalen? Kortom: hoeveel opleidingen biedt een instituut aan? En wat is de duur van de opleiding, is er bijvoorbeeld een snelle variant, een weekend- of week variant etc? Zo kun je de opleiding kiezen die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.
  5. Hoe communiceert het instituut met mij? Heb je een keus gemaakt en blijven er een paar mogelijk geschikte instituten over? Bel dan eens een rondje langs deze instituten en ervaar hoe je te woord gestaan wordt. Wordt er met je meegedacht? Is er een mogelijkheid een informatiemiddag- of avond te bezoeken? Kun je contact krijgen met een docent, etc?
  6. Het leven na de opleiding. Na het volgen van de opleiding ben je niet meteen MfN registermediator. Hiervoor zijn nog een theorie en praktijktoets vereist. Het is belangrijk na te gaan of een instituut begeleiding biedt bij de voorbereiding op deze toetsen. En als deze toetsen behaald zijn, wat dan? Ga na of het opleidingsinstituut over een netwerk beschikt waar je je bij aan kunt sluiten. Dit biedt je de gelegenheid je eigen netwerk op te bouwen, praktijkervaring op te doen en te leren van ervaren mediators.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Kijk dan eens op onze website, bezoek een gratis informatieavond of –middag of neem telefonisch contact met ons op via 073-5323582 en ontdek of Merlijn bij je past!

Bekijk onze film met een cursist, trainer en directeur van Merlijn Groep aan het woord!

Lees meer over de opleiding tot mediator:

https://www.merlijngroep.nl/blog/opleiding-tot-mediator-ik-zeg-doen/