10 meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation

Blog - over 10 meningen van professionals
conflict

Wij van Merlijn Groep zijn erg nieuwsgierig naar opinies van onze professionals. Of het nu gaat om conflictbeheersing in het algemeen, over mediation in het bijzonder, of over medezeggenschap, wij hechten waarde aan uw opinie. Op basis hiervan starten wij met een maandelijks terugkomende blog. Een blog waarbij we roulerend, een aantal partners binnen Merlijn Groep & Merlijn Advies Groep vragen, de stelling van die maand met “eens of oneens” te beantwoorden. Dit natuurlijk met enige onderbouwing.

Deze maand betreft het de stelling:

“Onderhandelen doe je meer vanuit je hart dan met je hoofd.”

 

In deze stelling heeft geantwoord:
50 % eens
50% oneens

Judith Bos:Eens en oneens, het hangt er sterk vanaf wat er op het spel staat. Wat je persoonlijk raakt doe je vanuit je hart en anders probeer je het met je hoofd te doen.

Gerard Vonk: Oneens, onderhandelen doe je voornamelijk vanuit je hoofd het is belangrijk dat je goed op de betrekking let. Je relatie met de andere partij maar tegelijkertijd moet je je nooit door je emoties laten leiden en onderhandelen is een kwestie van op een goed doordachte manier een balans te vinden tussen geven en nemen; zorgen dat je allebei van een deal beter wordt.

Marijke Houben: Ik zou het eens zijn met de stelling als er had gestaan: Goed onderhandelen doe je meer met je hart dan met je hoofd. Met je hart handel je uit  liefde en warmte voor jezelf én voor de ander. Dan ben je afgestemd op wat jijzelf én de ander belangrijk vinden en nodig hebben.
In het mediationproces is dat eigenlijk wat je wilt bereiken:  dat er weer vanuit het hart kan worden onderhandeld, met de bereidheid te geven en te kunnen open staan voor ontvangen. Daar zit ook de bron voor creativiteit tijdens onderhandelingen. Dan stuurt het hart de ratio aan.

Cor Schaap: Oneens, als het een algemene waarheid is; meer hart of meer hoofd hangt ook samen met het onderwerp waarover je onderhandelt en met de persoon/partij met wie je onderhandelt. Het maakt nogal uit of je met je liefdespartner over een reisje onderhandelt of met een zakenpartner over een kilometervergoeding. Behalve natuurlijk als dat in één persoon samenvalt , maar dat zal meer uitzondering dan regel zijn, lijkt me?

Cor Schaap: Eens, vanuit de idee van hartelijke relaties tussen mensen in een betere wereld. Maar blijf s.v.p. je hoofd daarbij gebruiken om te voorkomen dat een hele hartelijke partij er ineens met de pot vandoor gaat!

Wil van der Laak: Oneens, onderhandelen doe je vanuit je hart en vanuit je hoofd. Selectieve authenticiteit noemen ze dat. Dat betekent dat je zo authentiek mogelijk moet zijn maar wel afgestemd op de situatie. Het komt uit je hart maar je kunt je hoofd niet daarbuiten laten.

Sien Smeets: Eens, dat zou wel het beste zijn maar dat is niet de werkelijkheid, mensen laten zich toch vaak leiden door bepaalde gevoelens maar niet door het werkelijke doel, dat ze willen bereiken. Het zou wel mooi zijn, als dat lukt.
Rob van Oosten: Eens, je doet het meestal vanuit je hart. Je moet het gevoel er bij hebben of de ander eerlijk is of niet.

Nicole van Gelder: Eens en oneens, onderhandelen doe je met je hart en met je hoofd. Omdat je je hoofd erbij moet houden en je niet tegen je hart in moet gaan.

Henk Letschert: Eens, vanuit je hart. Ik denk dat je daardoor succesvoller bent, omdat je dan zowel dichtbij jezelf blijft als ook dicht bij het hart van de ander.

 

Lees meer meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation:

https://www.merlijngroep.nl/blog/10-meningen-thema-conflictbeheersing-copy/