Loopbaan coaching

Loopbaan coaching
Coaching conflictcoaching Mediation trainingen werknemer

“Door de coaching kan ik weer vanuit passie en met vertrouwen op zoek gaan naar een nieuwe baan”

Ben je door een reorganisatie of bezuinigingen gedwongen op zoek te gaan naar nieuw werk? Coaching kan je helpen om weer werk te vinden dat bij je past. Lees hier hoe dat bij Cees gebeurde.

In paniek op zoek

Cees werkt al een aantal jaren voor zijn werkgever wanneer hij te horen krijgt dat zijn functie door een fusie zal verdwijnen. Er is in de nieuwe organisatie geen plek meer voor hem. Omdat Cees net een jong gezin heeft en een hypotheek, voelt hij de paniek door zijn lijf gieren: hoe kom ik zo snel mogelijk weer aan een baan?! Als een kip zonder kop gaat hij alle advertenties langs en stuurt per week tientallen sollicitaties de deur uit. Hij wordt nauwelijks uitgenodigd voor een gesprek, en áls het al een keer gebeurt, loopt het op niets uit. De moed zakt hem in de schoenen.

Snel of goed?

Dan hoort Cees van een oud-collega hoe die eens geholpen is door een loopbaancoach. Na een intakegesprek, schetst de coach hem een traject bestaande uit 5 sessies en daarna nog een afrondend gesprek. Cees heeft niet het idee dat hij zoveel tijd heeft om nieuw werk te gaan vinden. Hij heeft nog wel een buffer, maar toch: kan het niet wat vlugger?! De coach stelt hem al direct een gewetensvraag: ‘wil je snel werk of wil je ook werk waar je het een tijdje vol kunt houden?’

Omdraaien

Een belangrijke tip die Cees meekrijgt in de coaching is om bij het zoekproces de volgorde om te draaien: zoek niet naar wat er aan werk is, waaraan jij je kunt aan- en inpassen. Maar zoek eerst naar wat jij goed kan en graag doet. Onderzoek in welk vakgebied en wat voor soort werkcultuur jij het beste tot je recht komt. En zoek vandaaruit een organisatie en baan die bij jou past. Werkgevers willen graag mensen die weten wat ze willen en wat ze kunnen, die gemotiveerd zijn en met een bij de organisatie passende drive zo snel mogelijk zelfstandig het werk kunnen (blijven) uitvoeren. Iemand die alleen komt solliciteren om de zekerheid van een baan te hebben, is niet zo interessant. Zeker niet als ze kunnen kiezen uit andere kandidaten.

Net als daten

Je kunt solliciteren vergelijken met daten. Als je alleen snel een partner wil om maar niet alleen te hoeven zijn, zonder je werkelijk te verdiepen in de vraag of jullie wel een goede match zijn, dan zal de ander niet zo snel geneigd zijn op je verzoek in te gaan. Of na de eerste paar dates al snel afhaken. Wanhopige zoekers zijn een stuk minder aantrekkelijk dan mensen die weten wat ze waard zijn; die erop vertrouwen dat er op een dag een juiste partner langs zal komen en die niet met minder genoegen nemen.

Gericht op zoek

Zodra je weet wat het is dat jij te bieden hebt en waar je dat het liefst doet, dan kun je gericht gaan zoeken en een op maat geschreven C.V. en brief schrijven. De kans dat je vervolgens wordt uitgenodigd is vele malen groter dan bij een algemeen opgesteld format. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je dan ook met passie uitdragen wat je doet en zul je zien dat het je uiteindelijk sneller een baan oplevert waar jij ook nog eens blij van wordt.

Zonder de coaching zou Cees nog steeds als een behoeftige banenzoeker elke week tientallen brieven schrijven. Of een baan vinden waar hij niet echt gelukkig zou zijn. Nu hij weet wat hij kan en wil, gaat hij doelgericht en met meer vertrouwen op pad dan voorheen.

Lees meer over Merlijn coaches

Lees meer over coaching:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/coaching-opende-mijn-ogen/