Coach zonder opleiding
Kun je ook coach worden zonder opleiding?
Ja. Een kort en krachtig ja. Coach is een onbeschermd beroep en iedereen kan zichzelf coach noemen en een bordje op de deur hangen. Zo gemakkelijk is het. Iedereen kan dus ook zomaar coach worden. Het is alleen wel de vraag of je jezelf coach moet noemen en als coach aan het werk moet gaan als je niet opgeleid bent.
Noem het beestje bij zijn naam
Een ervaringsdeskundige kan vanuit eigen ervaring van grote hulp zijn voor mensen die met soortgelijke problematiek kampen. Het is ook zeker niet zo dat mensen zonder relevante opleiding of zonder diploma geen mensen kunnen begeleiden, maar noem het beestje dan bij de naam. Een ervaringsdeskundige is een ervaringsdeskundige, geen coach of psycholoog of een andere dienstverlener met een onbeschermde titel. Als je een ervaringsdeskundige bent, noem jezelf dan ook zo. Dan is het voor iedereen helder.
Geen garanties
Ervaring garandeert niets. Iets meemaken en het gevoel hebben dat je een ander kunt helpen, is niet genoeg. Je moet kunnen aansluiten bij degene die voor hulp bij jou aanklopt. Je moet overweg kunnen met overdracht en tegenoverdracht. De ander moet centraal staan en ruimte krijgen. Je moet weten wanneer je een stapje terug of vooruit moet doen. Dit zijn zaken die je als coach zonder opleiding niet zo maar weet of kunt.
Daarentegen garandeert een opleiding ook niets. Wat een opleiding wél biedt is een veelheid aan kennis, structuur in het vak, oefenen van je vaardigheden en een soms stage onder begeleiding van een docent. Vaak biedt een opleiding tevens intervisie, zodat je daar ervaring mee opdoet. Naast samen oefenen, helpt intervisie je bij zelfreflectie.
Wel of niet slagen van een coaching traject
Dit is sterk afhankelijk van de relatie tussen de coach en coachee. Als je een coach zoekt, ga met meerdere coaches in gesprek en kijk of er een klik is. Vertrouw je de man of vrouw tegenover je? Durf je hem of haar te vertellen wat er echt aan de hand is? Denk je dat de man of vrouw tegenover je jou genoeg kan uitdagen om te leren wat je moet leren?
Hoe staat Merlijn Advies Groep hierin?
Onze professionals zijn allemaal goed en grondig opgeleid en hebben meerdere jaren ervaring als coach. Sommigen zijn tevens lid van een beroepsvereniging. Een aantal van hen is ook ervaringsdeskundig.
Belangrijker nog vinden we de persoonlijke ethiek van onze coaches: als je in een coaching traject door onkunde of onervarenheid op het terrein in kwestie zaken bij je cliënt zou beroeren die je vervolgens niet in banen kunt leiden, waardoor de cliënt slechter af dan bij de start, is dat als regel niet te billijken. Een goede opleiding leert je als coach je eigen kwaliteiten zowel te verbeteren als grenzen te leren kennen en te bewaken. Ook stimuleert een goede opleiding tot zelfkennis en zelfontwikkeling van de coach.
Waar moet ik opletten bij het zoeken naar een coach opleiding?
Net als bij het zoeken naar een coach, geldt bij het zoeken naar een opleiding tot coach dat de visie, opzet en aanpak van de opleiding bij jou, jouw wensen en mogelijkheden past. Denk dan bijvoorbeeld ook aan hoeveel tijd en budget je ervoor vrij kan maken, en of je daarna wilt gaan voor een certificering als coach. Een van de eisen voor certificering is bijvoorbeeld dat je een door die beroepsvereniging erkende opleiding hebt gevolgd.
Hoe word ik gecertificeerd coach?
Om jezelf te onderscheiden als coach, kun je je laten certificeren als coach bij een beroepsvereniging als bijvoorbeeld NOBCO of NOLOC. Op de site van die verenigingen vind je hoe je dat kunt doen. Naast praktijkervaring is daarbij onder meer van belang welke opleiding(en) je hebt gevolgd en afgerond. Als je bent gecertificeerd heeft dat als bijkomend voordeel dat je op de site van de beroepsvereniging als coach vermeld wordt. Het levert je dus extra vindbaarheid op naast de overige voordelen van lidmaatschap van de vereniging.
Wil jij coach worden?
Ook al kun je dus tevens zonder diploma of opleiding coach worden, Merlijn vindt het belangrijk dat je weet wie je bent, wat je doet en dat je vaardig bent. Daarom biedt Merlijn een mooi divers aanbod met veel aandacht voor oefenen en reflectie voor professionals die als coach aan de slag willen gaan of in hun huidige baan coachvaardigheden willen kunnen toepassen. Zie hieronder een aantal voorbeelden. Neem vooral contact op als je er meer over wilt weten.
Opleiding tot NOBCO (conflict)coach volgen:
https://www.merlijngroep.nl/training/basisopleiding-tot-conflictcoach/
Andere trainingen rondom coaching:
- Opleiding Conflictcoaching bij teams – Over vastlopen en weer vlottrekken
- Conflicthantering op de werkvloer – Kennis en tools voor HR medewerkers en HR managers
- Coachend Leidinggeven – Essentials voor leidinggevenden die vertrouwen hebben in hun medewerkers
- Motiverende gespreksvoering – Intensieve oefening op basis van evidence based methodieken
- Psychologie in Coaching – Actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek
- Facilitation – de kunst en kunde van het faciliteren