Japans gras – de week van mobiliteit
Een beetje conflict kan geen kwaad.
De week van de mobiliteit
Vorige week was het ‘de week van de mobiliteit’( https://weekvandemobiliteit.nl/) Dat is een week waarin de vrijheid van werkenden om zich te oriënteren op een andere baan wordt gewaardeerd en gestimuleerd zoals dat eigenlijk het hele jaar zou moeten zijn.
Vaak wordt mobiliteit gestimuleerd door een vorm van wrijving. Wrijving met de status quo gekoppeld aan de wens om weer eens wat anders te doen of wrijving met iets of iemand anders op de werkvloer.
Wrijving geeft energie
In mijn workshop tijdens de arbeidsmarkt en matchcafé met de titel ‘Japans gras’ wilde ik laten zien dat een beetje wrijving helemaal geen kwaad kan als het mobiliteit oplevert. Sterker nog, wrijving geeft energie en een beetje conflict dus ook.
Samen met de deelnemers voerden we een verkenning uit naar de kenmerken van een conflict, de onderstroom van een conflict en de herkenning daarvan én tenslotte de overwegingen om op een goede manier gebruik te maken van een conflict.
Vuur maken
Soms moet je dus gecontroleerd ‘vuur maken’ en het conflict ervaren om er uiteindelijk meer duidelijkheid omtrent ieders bedoelingen mee te scheppen. In het woordje ‘gecontroleerd’ schuilt wel het geheim want dat was het doel van de workshop:
- Het herkennen van
- Het omgaan met en
- Het inzetten van conflictsituaties
Teneinde:
- Deel te nemen aan
- Te kunnen beheersen en
- Te kunnen gebruikmaken van conflictsituaties
Om daarmee weerbaar te zijn en mobiliteit te verhogen.
Buigzaamheid
Buigzaamheid is dan het toverwoord want bij wrijving moet je meebuigen, terug zwiepen en weer meebuigen voor een maximaal resultaat. Japans gras dus, buigzaam, oersterk en duurzaam!
Aan de hand van praktijkvoorbeelden verkenden we de geheimen van de te controleren wrijvingsmomenten. Als dat ook iets voor jouw bedrijf of team is dan kom ik graag een keertje langs.
Lees meer over conflicten:
https://www.merlijngroep.nl/blog/8-geheimen-van-conflictcoaching/