Hoe vind je de juiste opleiding als je wilt leren coachen?
Er zijn al zoveel coaches..
‘De ene helft van Nederland coacht de andere helft’, kun je als reactie krijgen als je zegt dat je coach wilt worden. Daar deed Arjen Lubach in zijn avondshow met het item ‘Veel te veel coaches’ nog een schep bovenop door te belichten dat iedereen zich al na zelfs een ‘opleiding’ van drie dagen coach kan noemen. Al legt hij daarmee zeker een vinger op de zere plek omdat coaching geen beschermd beroep is, ligt het wel wat genuanceerder. Zo zijn er verschillende soorten coaching en coachopleidingen en is die korte opleiding er een waar je leert over gesprekstechnieken en coachvaardigheden die je als bijvoorbeeld leidinggevende of manager kunt gebruiken.
Wat heb je voor ogen met de opleiding?
Als je wilt leren coachen en daarvoor een passende opleiding zoekt, is een van de eerste vragen wat je met de opleiding wilt bereiken. De vaardigheden die je leert in vele coachopleidingen kunnen sowieso een verrijking geven aan je sociale interacties. Dat wil niet altijd zeggen dat je die ook professioneel wilt gaan toepassen of dat je als zelfstandig coach wilt gaan optreden. Als je dat wel wilt, dan kun je ook een opleiding vinden die aansluit op wat jij met het geleerde wilt gaan doen. Is de opleiding gericht op het worden van coach als professional? Let dus goed op waartoe de opleiding je opleidt en of dat bij jouw wensen past.
Wat wil je leren?
Omdat er zoveel soorten coaching zijn, en je wellicht ook al eerder opleidingen hebt gedaan waarbij je hebt geleerd over gesprekstechnieken of coachende vaardigheden, is het belangrijk om bij de opleiding te kijken in de brochure naar wat de inhoud van het programma is.
- Ga je al aan de slag met oefenklanten?
- Word je zelf door een opleidingscoach gecoacht om te ervaren wat het is om aan de andere kant van de tafel te zitten?
- Welke theorieën of modellen worden je in de opleiding aangereikt en vind je die aansprekend?
Context en trainers
Als je dan een opleiding hebt gevonden die aansluit op je wensen met een aantrekkelijk programma en boeiende inhoud, dan is ook nog van belang dat de setting van de opleiding bij je past. Hoe groot zijn de groepen bij dat opleidingsinstituut en wat betekent dat voor hoeveel aandacht je persoonlijk kunt krijgen van de trainer(s)? En wie zal de opleiding geven? Het kan zijn dat het nog niet duidelijk is wie dat is of dat je een sterke voor- of juist afkeur voelt voor of tegen de voorgestelde trainer. Net als dat het bij het kiezen van een coach gaat om een persoonlijke klik, is die bij een langer durende de opleiding ook prettig ten aanzien van de trainer. Een intake met de trainer kan je een beeld geven.
De basis leergang Coaching bij Merlijn
Merlijn is als één van de grondleggers van mediation in Nederland, al 25 jaar het topmerk in conflictmanagement vanuit de gedachte dat ieder conflict een uniek leer- en ontwikkelproces is voor alle betrokkenen. Niet vreemd dat Merlijn daarom al meer dan 10 jaar coaching rondom conflicten aanbiedt. Merlijn coaches zijn ervaren vakmensen die de kern van het vraagstuk snel weten te traceren en een adequate aanpak bieden passend bij de situatie. Net als Merlijn de tovenaar weet de Merlijn coach mensen te helpen om leerpunten uit het verleden om te zetten in toekomstig, adequaat gedrag. Merlijn leidt ook professionals op om zelf te leren coachen.
De basis Leergang Coaching geeft een brede basis waarmee je als coach zelf aan de slag kunt gaan om anderen in hun ontwikkeltraject te gaan begeleiden. Om je eigen specifieke coachstijl te vinden worden er diverse methodieken -zoals het werken met verhalen in film en gedichten- aangereikt.
Wil je meer weten over deze leergang? Kijk dan hier of neem contact op met ons om te onderzoeken of deze opleiding bij je past.