Een monsterzege – Welke conflictstijl heb jij?
Een monsterzege
‘Een keerpunt’, ‘Dat is nog niet eerder gebeurd’ en ‘een belangrijk signaal’, kopte de media toen de uitslag van de provinciale statenverkiezingen duidelijk werd.
De BBB heeft de verkiezingen gewonnen en is nu in elke provincie de grootste en daarmee aan zet om de onderhandelingen te starten voor een nieuw bestuur. Ook in de Eerste Kamer is deze partij de grootste geworden. Frisse input waardoor mogelijk nieuwe, onverwachte oplossingen voor langslepende problemen op tafel komen? Wie weet.
Tot nog toe liep het anders. Sinds Fortuyn hebben alle nieuwe partijen die flink wonnen dat niet waargemaakt.
Een compromis sluiten lijkt de Haagse conflictstijl
Als je naar de aanloop van de verkiezingen kijkt, draaide deze ook om Den Haag. En Den Haag is een machtsbolwerk dat compromissen sluit. Met een compromis sluiten lijkt niets mis, alleen kunnen we constateren dat de afgelopen jaren veel dossiers grotendeels blijven etteren. Kijk alleen maar naar Groningen, de toeslagenaffaire, de asielcrisis en natuurlijk het stikstofprobleem. Een werkende oplossing lijkt onvindbaar. Een compromis sluiten betekent een beetje voor iedereen en vaak een halve oplossing. De relatie tussen onderhandelende partijen is niet goed, maar moet wel in stand worden gehouden. Macht speelt een rol en dus laat niemand het achterste van de tong zien. En dat zorgt voor een uitkomst waar niemand echt blij mee is. Helaas geldt dat ook voor een groot deel van de rest van Nederland.
Een compromis sluiten is niet de enige conflictstijl
Een conflictstijl is een manier waarop je met een conflict kunt omgaan. Volgens Thomas en Killman zijn er twee dimensies die hierbij van belang zijn: het eigen belang (assertiviteit) en het belang van de relatie (samenwerken)?
Deze twee dimensies geven de volgende vijf conflictstijlen:
- Forceren: het belang is belangrijk, de relatie niet of minder (win/verlies).
- Toegeven: het belang is niet (of minder) belangrijk, de relatie is dat wel (verlies/win).
- Vermijden: het belang en de relatie zijn beiden niet belangrijk (verlies/verlies)
- Samenwerken: het belang en de relatie zijn beiden belangrijk (win/win).
- Compromis: het belang en de relatie zijn een beetje belangrijk (verlies/win en win/verlies).
Verschil tussen samenwerken en een compromis sluiten
Het sluiten van een compromis heeft geen duidelijke uitkomst zoals de andere stijlen. Het is een beetje van allebei. Het vinden van een middenweg. Partijen zijn niet geneigd om echt naar elkaar te luisteren of het achterste van hun tong te laten zien. Macht en wantrouwen spelen een rol. Een acceptabel resultaat is het hoogst haalbare.
Samenwerken is de win-win variant. Het is actief luisteren naar elkaar zodat het probleem grondig wordt geëxploreerd. Respect speelt een rol en er is genoeg vertrouwen om de verschillende belangen op tafel te leggen. Hieruit volgt vaak een originele uitkomst waar betrokken partijen blij mee zijn. En hiermee de rest van het land…
Alle conflictstijlen zijn nuttig
Voor het hanteren van conflicten of het onderhandelen is het aan te bevelen om alle stijlen te kennen en eigen te maken. Alle conflictstijlen hebben nut. Ook in grote onderhandelingen kan sprake zijn van deelproblemen zijn waarvoor snel een oplossing moet worden gevonden. Dan is het sluiten van een compromis beter dan volledige exploratie van dat specifieke deelprobleem op dit moment.
Na het lezen van de conflictstijlen weet jij waarschijnlijk wel welke conflictstijl jij vaak hanteert. Als je niet zeker bent of meer wilt weten over jouw conflictstijl kun je hier (123test.com) ook een test doen.
Lees meer over conflicten:
https://www.merlijngroep.nl/conflictoplossingsmethode/conflictcoaching/