Conclusie Systemisch Coachen met tafelopstellingen
Wat biedt deze methodiek aan voordelen?
In de wereld van coaching en persoonlijke ontwikkeling, zijn er naast vele coaches ook vele methodieken en technieken die in coaching gebruikt kunnen worden om cliënten effectiever te helpen. Zo is er bij Merlijn nu ook een nieuwe training Systemisch coachen met tafelopstellingen. Maar wat maakt deze methodiek zo bijzonder en waarom zou je dit als coach willen leren?
- Systemisch coachen
Systemisch coachen richt zich op het verkennen van de onbewuste patronen binnen de systemen waarin we leven – zoals onze families, organisaties, of gemeenschappen. Het geeft zicht op de dynamieken die onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloeden. Bij systemisch coachen kijk je als coach niet alleen naar de individu van de coaches maar juist naar de coaches en zijn vraagstuk in relatie tot de systemen waar hij deel van uitmaakt.
- Gebruik van tafelopstellingen
Tafelopstellingen zijn een praktische tool binnen deze methodiek, die coaches en cliënten in staat stelt om deze soms complexe systemen en hun dynamieken visueel te maken. Op tafel worden leden van de verschillende systemen, bijvoorbeeld het team waarin de coachee werkt of het gezin waarin hij is opgegroeid, met poppetjes of ander symbolisch materiaal neergezet. Hoe ieder ten opzichte van elkaar staat, kan al veel laten zien over bijvoorbeeld de onderlinge interacties of de ordening van posities.
- Beweging creëren waar het vast zit
Systemisch coachen met tafelopstellingen biedt een krachtige manier om de onbewuste dynamieken in iemands leven zichtbaar te maken. Zo kunnen verborgen patronen of blokkades worden ontdekt die aan de basis liggen van de uitdagingen die de coaches bij zijn vraagstuk ervaart. Met als doel om daar waar de coaches of het systeem vast zit weer beweging te creëren.
- Kijken vanuit breder en ander perspectief
Bij systemisch kijken ga je uitzoomen en onderzoeken wat er speelt in verschillende systemen waar de coaches deel van uitmaakt. Je kunt zo bijvoorbeeld patronen die bij iemand thuis speelden, herkennen in de werksituatie als je de beide systemen naast elkaar opstelt en kijkt naar de plek die de coaches daarin innam en inneemt. Bovendien kun je de coaches vragen om ook vanuit het perspectief van een ander te kijken naar de opstelling, wat meer inzicht kan geven in de beleving van de ander en kan helpen bij het verbeteren van relaties.
- Ook leerzaam voor jezelf
Door systemisch coachen met tafelopstellingen te leren, kun je als coach je toolkit uitbreiden en je coaches op een dieper niveau ondersteunen om duurzame veranderingen in gang te zetten. Bovendien zal je als coach ook meer leren over jezelf en welke invloeden jij uit verschillende systemen meeneemt in je werk. Zo krijg je als coach een dieper begrip van de vaak complexe systemen die ons gedrag en onze gevoelens beïnvloeden, en kun je je cliënten daarmee krachtige en transformerende inzichten bieden.
Meer weten over de training Systemisch coachen met tafelopstellingen bij Merlijn? Kijk hier
Combinatiekorting met de basisopleiding tot coach
Heeft u nog geen basisopleiding tot coach gevolgd? Merlijn biedt een 10-daagse geaccrediteerde opleiding tot StiR coach. Lees meer
Systemische opleidingen, wat past bij mij?
Lees meer in de blog waarin we de verschillende opleidingen rondom systemisch werken kort toelichten. Lees meer