Coaching opende mijn ogen

Coaching opende mijn ogen
coachen Coaching conflictcoaching Mediation trainingen werknemer

Een impuls van buitenaf is nodig om je eigen patronen te doorzien. Coaching kan daarbij heel nuttig zijn. Hoe dat voor Saskia werkte, kun je lezen in deze blog.

Saskia gaat al jaren als trouwe medewerker met veel plezier naar haar werk. De laatste tijd is haar baas steeds vaker op pad voor besprekingen buiten de deur. Omdat Saskia een echt doorpakker is en ziet wat er moet gebeuren, weten de collega’s en de klanten haar makkelijk te vinden als er spoedzaken zijn die niet op de baas kunnen wachten. Saskia krijgt het hierdoor drukker, maar zet gewoon een tandje bij. Alles voor de zaak. Tot ze op een gegeven moment slecht begint te slapen en haar eigen werk niet meer aan kan. Als ze het erover heeft met de bedrijfsarts, raadt die haar aan om eens met een coach te gaan praten.

Best spannend

Wat coaching inhoudt weet Saskia nog niet. Een beetje op haar hoede gaat ze naar het eerste gesprek. Wat kan ze hier wel en niet kwijt? Ze wil niet dat haar baas denkt dat ze het niet meer aan kan, want ze wil heel graag haar werk blijven houden. De coach maakt haar al snel duidelijk dat wat ze bespreken vertrouwelijk zal zijn. Omdat de coaching door de werkgever wordt betaald, is het wel zo dat er uiteindelijk over het doel en het resultaat van de coaching wordt gecommuniceerd met de werkgever. Maar Saskia kan zelf bepalen hoeveel ze over persoonlijke zaken wil delen met de baas. Daarover maakt ze samen met de coach afspraken. Dat stelt haar al gerust.

Cirkel

Als Saskia met de coach aan de slag gaat, onderzoeken ze wat het patroon is dat Saskia laat zien op het werk. Zij is iemand die heel goed doorheeft wat er moet gebeuren en dat zelf ook direct oppakt. Omdat ze dat altijd doet, maken anderen graag gebruik van haar bereidheid om te helpen. Het komt haar baas ook wel uit dat hij de tent in vertrouwde handen achterlaat. Zo blijft de cirkel makkelijk in stand met als gevolg dat ze tijd en energie tekort komt voor haar eigen werk.

Oud patroon

De coach vraagt haar vervolgens waar ze dit patroon verder van kent: ‘bijvoorbeeld vanuit het gezin van herkomst?’ Ja, als oudste dochter hielp ze altijd haar moeder met de kleintjes omdat haar vader veel weg was voor het werk. Ook in haar huidige gezin neemt ze alle regie in het huishouden op zich, omdat haar man meer dagen werkt dan zij en ook nog eens verder van huis. De vraag die opkomt is: als Saskia altijd en overal zorgt voor wat er nodig is, wie zorgt er dan uiteindelijk voor Saskia?

Onderliggende gevoelens

Op die vraag valt ze stil. Het raakt haar. Ze voelt zich opeens heel eenzaam. Gemis en verlangen om de boel eens uit handen te kunnen geven, komen binnen. Daar had ze lang niet bij stilgestaan. Snel herpakt ze zich. ‘Als ik heel eerlijk ben, geeft alles doen voor iedereen me ook een prettig gevoel…’, bekent ze, ‘… namelijk dat ik belangrijk ben. En ik kan ook veel bepalen.’ Alles heeft zo zijn prijs en keerzijde. ‘Hoe zou het zijn als je gelooft dat je ook belangrijk kan zijn zonder alle gaten zelf te dichten? En nog tijd en ruimte over te houden voor jezelf?’ Dat vindt Saskia aanlokkelijk en ook nog wel heel spannend.

Ombuigen

Wat Saskia van huis uit heeft geleerd is oog hebben voor wat er nodig is. Dat is dan ook zeker een van haar kwaliteiten geworden. Haar valkuil is echter om alles dat ze ziet ook zelf op te lossen en daarmee niet meer goed te zorgen voor wat ze zelf nodig heeft. De kunst is om haar patroon om te buigen en wel de kwaliteit te behouden als signaalfunctie, maar niet meer zelf alles op te vangen. En daarnaast om ook eens hulp te vragen voor zichzelf.

Inslijten nieuw gedrag

Zonder de coaching was Saskia hier niet achter gekomen. Met de coach bespreekt ze vervolgens hoe ze handen en voeten kan geven aan het ombuigen van het patroon en ook hoe ze haar baas daarin mee kan nemen. Iets dat je al jaren vanzelfsprekend doet, is niet zomaar weg. Dat vergt oefenen en vooral alert blijven als de trigger weer daar is om in haar valkuil te stappen. Het gaat er om steeds sneller te herkennen – ‘o, ik doe het weer!’ En dan te denken: wel signaleren maar niet zelf oplossen!

Lees meer over Merlijn coaches

Lees meer over coaching:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/loopbaan-coaching/