10 meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation
Wij van Merlijn Groep zijn erg nieuwsgierig naar opinies van onze professionals. Of het nu gaat om conflictbeheersing in het algemeen, over mediation in het bijzonder, of over medezeggenschap, wij hechten waarde aan uw opinie. Op basis hiervan starten wij met een maandelijks terugkomende blog. Een blog waarbij we roulerend, een aantal partners binnen Merlijn Groep & Merlijn Advies Groep vragen, de stelling van die maand met “eens of oneens” te beantwoorden. Dit natuurlijk met enige onderbouwing.
Deze maand betreft het de stelling:
Het heeft meer voordelen om conflicten te laten oplaaien dan ze te blussen?
In deze stelling heeft geantwoord:
60 % eens
40% oneens
Jaqueline van Gessel: Eens, Ga naar een conflict toe i.p.v. het onder het tapijt te schuiven. Ga je voor korte termijn of voor een lange termijn. Ga je voor grote stappen snel thuis (blussen) of voor duurzaamheid (lange termijn).
Lia Laupman: Oneens. Het is vaak beter om een conflict zo snel mogelijk aan te pakken. Hoe groter de brand, hoe moeilijker te blussen
Arineke Elsenaar: Eens, soms moet een vuurtje wat meer aangewakkerd worden, om het goed te kunnen blussen.
Francine ten Hoedt: Eens, oplaaien schept duidelijkheid. Zeker bij onderhuidse conflicten werkt dat perfect. Je moet ze kunnen handelen, hiervoor heb je wel conflict management vaardigheid en conflictvaardigheid nodig.
Annemieke Wiercx: Eens, maar ik zie het genuanceerder: het kan in sommige gevallen voordelen hebben om een conflict te laten opleven, maar dit gaat niet altijd op: je moet oppassen om relaties niet durend te beschadigen.
Laurens Baas: Oneens, je moet een conflict niet laten oplaaien als het niet nodig is. Er wordt vaak meer beschadigd dan je kunt herstellen op korte termijn. Het kan best zijn dat een conflict zich manifesteert (opborrelt) als niets naar buiten komt, dan blijft het onopgelost. Wel vind ik dat je het moet kunnen laten oplaaien in zekere mate. Tot duidelijk is dat het goed is wat gedaan is.
Pety Toutenhoofd: Eens en oneens, Oplaaien klinkt alsof je het de pan laat uit rijzen en blussen is ook geen adequaat woord. In de woorden kan ik me niet vinden maar een conflict moet altijd goed aangepakt en begeleid worden.
Frans Vermeer: Oneens met de stelling omdat ik vind dat het beter is om ten halve te keren dan ten helen te dwalen.
Simone Kalff: Eens, soms is het verstandig om de kloof te verbreden om vervolgens een goede wending aan de oplossing op maat te geven; het is wel sterk afhankelijk van de situatie.
Ellen Looyestijn: Soms is het heel goed iets uit te vechten, zonder gevecht geen overwinning mar soms is het erg goed de zaak te sussen. Dat hangt van het conflict af.
Lees meer meningen over een brandend thema rondom conflictbeheersing en mediation:
https://www.merlijngroep.nl/blog/10-meningen-thema-conflictbeheersing-2/